Credeti ca serviciul : " Monitorizare Insolventa " , oferit de Vrajitorul.Eu , va este util in recuperarea debitelor ?
Da
 
 
 56%
 
Nu
 
 
 44%
 


Partener logo

*}

Ina Moldoveanu Ina Moldoveanu
Urban Iulian Iulian Urban
Urban Iulian Viorel Urban
Balan Bogdan Balan Bogdan
Filip Lepus Filip Lepus
Stelian Negrea Stelian Negrea

picture
Din 5 aprilie intra in vigoare legea care se stabileste termenele maximale la plata ce pot fi agreate in contracte. Precizarea expresa a termenului de emitere a facturii este considerata a fi clauza abuziva - No. 31736/2013-04-04

Joi 4 Aprilie 2013

   Incepand din 5 aprilie va intra in vigoare Legea privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial din 02 aprilie 2013, el stabilind termenele maximale la plata ce pot fi agreate in contracte. Documentul fixeaza termene atat intre contractele semnate cu autoritati publice, dar si intre celelalte categorii de operatori economici de  drept  privat, societati comerciale sau persoane fizice autorizate.

  • Cui se adreseaza legea?


Legea transpune Directiva nr. 7/2011 privind combaterea intarzierilor la plata in tranzactiile comerciale. Se aplica tuturor profesionistilor, iar profesionist in intelesul legii este orice persoana fizica sau juridica ce exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ. Altfel spus, profesionisti in intelesul acestei legi sunt toate persoanele juridice organizate ca societati comerciale, companii nationale, regii autonome sau orice alta persoana juridica ce desfasoara activitati de natura comerciala, inclusiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, profesii libere, cunoscute sub denumirea generica de PFA. Legea stabileste termenele maximale de plata pentru urmatoarele situatii: - pentru contracte desfasurate intre profesionisti, cum ar fi livrarile de bunuri/prestarile de servicii desfasurate intre doua societati comerciale sau prestarile efectuate de persoane fizice PFA catre diversi clienti; - pentru contractele la care beneficiarii bunurilor/prestarilor de servicii sunt autoritatile contractante, prin autoritate contractanta intelegandu-se orice autoritate publica a statului roman ce reprezinta un organism de drept public cu personalitate juridica infiintat sau finantat de autoritati publice din Romania.

  • Care este termenul maximal de plata stabilit de lege?


Autoritatile contractante au obligatia sa respecte urmatoarele termene de plata: a) 30 de zile calendaristice de la primirea facturii sau a altei cereri echivalente de plata; b)  30 de zile de la receptia bunurilor sau prestarea serviciilor, daca factura a fost emisa anterior livrarii/prestarii sau nu a fost emisa; c) 30 de zile de la receptia bunurilor sau verificarea acestora, daca este prevazuta o procedura de receptie. Procedura de receptie nu poate depasi 30 de zile decat in cazuri exceptionale, determinate de natura bunurilor receptionate, sub rezerva ca aceasta clauza contractuala sa nu fie una abuziva.Prin exceptie, se poate agrea cu autoritatea contractanta un termen maxim de plata de 60 de zile, daca acesta este justificat obiectiv de natura contractului si prezentat in documentatia de organizare a achizitiei publice. Se pot agreea, de asemenea, si plati esalonate. In cazul in care conditiile din contract conduc la clauze abuzive, acestea se considera nule si sunt aplicabile termenele de 30 de zile.Una dintre clauzele considerata abuziva este stabilirea prin contract a datei de emitere/primire factura. Desigur, intelegem ca aceasta lege este transpunerea unei directive, insa aceasta clauza trebuie analizata si din punctul de vedere al Codului fiscal, ce impune termene foarte clare privind emiterea facturii, ce transpune Directiva 112/2006 privind TVA.Termenul de plata intre profesionistiTermenul de plata intre profesionisti nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice. Prin exceptie, partile pot stabili in contract un termen de plata mai mare de 60 de zile, sub rezerva ca acesta sa nu fie clauza abuziva.Problema actuala a acestei situatii porneste de la dificultatea de a stabili ce reprezinta o clauza abuziva, iar legea enumera cateva situatii, insa sunt la modul general, cum ar fi principiul bunei credinte, abaterii de la uzantele ordinii publice si a bunelor moravuri sau pozitia dominanta a contractorului, entitate mare fata de clienti societati mici sau mijlocii.Si in cadrul contractelor intre profesionisti, precizarea expresa a termenului de emitere a facturii este considerata a fi clauza abuziva. Nerespectarea termenelor de plata conduce la dobanzi de intarziere si dobanzi penalizatoare, iar acestea se calculeaza conform OG nr. 13/2011.Legea dispune numai pentru viitor si nu se aplica asupra contractelor deja existente semnate fie intre profesionisti, fie cu autoritatile contractante, cu singura exceptie ca daca se constata existenta unor clauze abuzive, acestea se considera nule si in actualele contracte.

  • Foarte important pentru furnizorii din sistemul de sanatate: legea a precizat in mod expres ca si in acest sector de activitate, termenul maximal de plata al bunurilor livrare/serviciilor prestate este de 60 de zile.

User:
Password:
Nu ai inca cont ? Acum trebuie sa iti
creezi unul si si sa devii membru.


Vrajitorul.euAfisari unice totale: 630.654
Afisari unice astazi: 457
 
 
 
 
Tepe de la angajatori
Urban si Asociatii ofera posibilitatea
pentru orice persoana din Romania,
sa raporteze orice inselaciune
financiara catre autoritatile fiscale
Aboneaza-te la Newsletter
 
Nume:
 
E-mail:
 
 

 
 

Curs valutar BNR : 19-02-2018
Euro .......... 4.4439 RON
Dolarul SUA .......... 4.1516 RON
Francul elvetian .......... 4.0971 RON
Lira sterlina .......... 6.3552 RON
din

in

suma

rezultat